SODA MI, MADEN SUYU MU İÇMELİYİM? HANGİ İÇECEK DAHA SAĞLIKLI?

Picture of Dyt. Tünay Tuğcan
Dyt. Tünay Tuğcan

Halk arasında soda ve maden suyu eş anlamlı olarak kullanılmasına rağmen ikisi de birbirinden oldukça farklıdır. Maden suyu doğal bir ürün, soda ise yapay bir üründür. Özellikle yaz aylarında mideyi rahatlamak, sıcak havalarda terle kaybedilen mineral kaybını önlemek için buz gibi bir maden suyu içmek aslında hiç de fena olmaz… Yalnız bu satırları okuduktan sonra soda ile maden suyu arasındaki farkı anlayıp tercihiniz maden suyundan yana olacaktır.

Öncelikle bu içecekleri tanıyalım;

Maden Suyu

            Doğal mineralli su yerkabuğunun çeşitli derinliklerinde uygun jeolojik şartlarda doğal olarak oluşan, bir veya daha fazla kaynaktan yeryüzüne kendiliğinden veya teknik usullerle çıkartılan, çözünmüş mineral tuzları, elementler ve gaz içerirler. Mineralli suları diğer sulardan ayıran özelik, kaynağından elde edildiği anda spesifik miktar ve oranlarda mineraller ve iz elementler içermeleridir. 500 mg/l’den daha az mineral içerenlere düşük mineralli su, 1500 mg/l’den daha fazla içerenlere yüksek mineralli su denilmektedir.

            Maden suyu içinde; bikarbonat, sülfat, klorit, kalsiyum, magnezyum, florit, demir ve sodyum bulundururlar. Piyasada  farklı markalarda satılan maden suları farklı miktarlarda mineral içerirler. Bu yüzden marka tercih ederken içeriklerine mutlaka bakıp satın alınız.

Soda

            Su ve sudan yapılan içeceklere üretim esnasında karbondioksit gazı basımıyla elde edilen ve tamamen “yapay” olan içeceklere verilen isimdir. Soda ise maden suyuna göre daha düşük kalsiyum ve daha yüksek sodyum içeriğine sahiptir. Sodada bulunan şeker gereksiz bir enerji alımına sebep olurken, maden suyu içinde sadece mineralleri barındırır ve kalorisi yoktur. 

            Piyasada sodalar çeşitli meyvelerden (çilekli, kirazlı, karpuzlu, limonlu, muzlu , vb.) oluşan alternatiflerde bulunmaktadır. Meyveli sodalar özellikle gençler ve kadınlar tarafından tercih ediliyor. Kola, gazoz ve meyve suyuna alternatif olarak içiliyor. Meyve aromalı sodalar tercih edilirken içindekiler kısmına dikkat ederseniz birçok marka tatlandırıı ve koruyucu olarak kimyasal madde kullanıyor. Ayrıca meyveli sodalar şeker içermektedir. Bu yüzden diyet yapanlar uzak durmalıdırlar. Bu yüzden 35-40 kalori olan meyveli sodalar yerine en sağlıklı ve en doğalı olan ayrıca 0 kalori içeriğiyle doğal maden suyunu tüketmek soda yerine tercihiniz olmalıdır.

            Meyveli soda gibi aynı tadı almak isteyen kişilere önerim; mevsimine göre kiraz, çilek, limon, karpuz, elma, kavun ve diğer meyve alternatiflerinin sularını sıkıp içerisine buzla birlikte doğal maden suyu katıp hem sağlıklı hem doğal bir içecek alternatifi yaratmış olursunuz.

Doğal Maden Suyunun Faydaları Nelerdir?

  • Büyüme çağında, hamilelikte ve yaşlılıkta artan mineral ihtiyacının (magnezyum, kalsiyum, flor ve sodyum gibi) karşılanmasında gerektiği kadar kullanılarak sağlanabilir. Her yaşta günlük belirtilen miktarlarda tüketilebilir.
  • Maden suyu içerdiği minerallerle vücutta; sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfat yoğunluğunu dengeler.
  • Yüksek bikarbonat içeriği ile, yanma ve ekşime ile seyreden mide hastalıklarında mide asidinin fazlalılığını baskılayıcı özelliği vardır.
  • Florür içerdiği için, özellikle çocukların diş çürümelerini engeller.
  • Cildin gerekli olan su ve mineral ihtiyacını karşılayarak cilde gergin, pürüzsüz ve canlı bir görünüm sağlanmasında yardımcıdır.
  • Solunum, idrar, her türlü sportif aktivitede özellikle içinde bulunduğumuz yaz mevsiminde terleme ile oluşan su ve mineral kaybının karşılanmasında yardımcıdır.
  • Maden suyu içildikten iki saat içinde vücuttan nikotin ve istenmeyen toksinleri birlikte atmaktadır. Bu yüzden sigara içen kişilerde sigaranın vücuda yaptığı tahribati bir nebze olsun düşürmek için en kolay ve en ucuz şekilde doğal maden suyu içilerek vücudun yenilenmesine, tazelenmesine ve dinç kalmasını sağlamaktadır.
  • Sağlıklı bireylerde içerdiği sülfat, bikarbonat iyonları sayesinde sindirim sistemi (mide ve bağırsaklar) ve boşaltım sistemi (böbrekler ve idrar yolları) fonksiyonlarını destekler. Tabiki yine önerilenden fazla tüketilmemesi gerekmektedir.

DOĞAL MADEN SUYUNU GÜNDE NE KADAR TÜKETEBİLİRİM?

            Sağlıklı bir birey günde 2 şişe maden suyu tüketebilir. Artan sıcaklarla beraber artan sıvı gereksinimini karşılamak için suyun haricinde maden suyunu da tercih etmek mümkün. Egzersiz sonrası ter ve idrar ile atılan sıvı ve mineral kayıplarını yerine koymak için sudan sonra iyi bir tercih olabilir.

            Hipertansiyonu (yüksek tansiyon) olan bireylerin yüksek sodyum içeriği nedeniyle doğal maden suyu ve soda tüketmemelidir.

HAMİLELİKTE DOĞAL MADEN SUYU İÇİLEBİLİR Mİ?

            Hamilelik, beslenmeye özellikle dikkat edilmesi gereken bir dönemdir. İnsan vücudu bebeği besleyebilmek ve gelişmesini sağlamak için normalden daha fazla gıda, sıvı, mineraller ve vitaminlere ihtiyaç duyar. Maden suyu içinde; bikarbonat, sülfat, klorit, kalsiyum, magnezyum, florit, demir ve sodyum bulundurduğu için hamilelik döneminde de günde 1-2 şişe doğal maden suyu içilerek mineral ihtiyacının bir kısmını tamamlayabilmek için, bu dönemde farklı bir sağlık problemi (hipertansiyon gibi) yaşanmıyorsa maden suyu tüketimi önerilebilir.

            Soda yapay bir içecek olduğundan ve hiçbir yararı olmadığından dolayı hamilelik döneminde de önerilmez.

ÇOCUKLAR MADEN SUYU İÇEBİLİR Mİ?

            Maden suyunun bilinen hiçbir zararı olmayıp, aksine vücudumuza sayısız yararları vardır. Büyüme çağındaki çocuklar kalsiyum, demir, çinko, florür gibi minerallere yetişkinlerden daha fazla ihtiyaç duyarlar. Doğal maden suyunda bu minerallerden bulunduğu için çocukluk döneminde de içilen maden suyunun beslenmeye ek olarak tüketilmesi hem sağlıklı bir içecek alternatifi olacak hem de çocukların gün içerisinde mineralleri tamamlamasına katkıda bulunacaktır.

            Her zaman dediğimiz gibi herşeyin en doğalını tüketmek en sağlıklısıdır. Bu yüzden tamamen yapay olan soda yerine doğal  kaynaklardan üretilen ve içerisinde birden çok minerali bulunan ve içermiş olduğu minerallerden dolayı sağlık açısından da yararları olan maden suyunu sodanın yerine tercih etmeli ve tüketmeliyiz.

       Sağlıkla dolu, mutlu ve güzel günler diliyorum…

Dyt. Tünay Tuğcan

Facebook
Twitter
LinkedIn