YAZ GELİYOR!!! SELÜLİTLERE ELVEDA DEME ZAMANI!!!

Picture of Dyt. Tünay Tuğcan
Dyt. Tünay Tuğcan

Eskiden insanlar daha hareketli yaşam içindeydiler, eski yıllarda kilo ya da selülit sorunu olduğuna dair bir bulgu yoktu. Türk kadınlarımız daha yuvarlak hatlıydı  ve selülit sorunu yaşamazdı. Günümüz dünyasında teknoloji, modern çağa bir çok yarar sağlıyor. Ancak bu yararların yanı sıra gelişen teknoloji ile birlikte kişiler daha az hareket yapar haldeler. Bu da bir çok olumsuzlukları beraberinde getirdi. Hemen hemen her kadının problemi SELÜLİT! Ancak bu sorunu çözmek için önce bu can sıkıcı problemi tanıyalım;

            Selülit; Dolaşım problemi sonrası damar duvarlarından sızan serumun birikip ödem oluşturması sonucu gözlenir. Sonrasında bu birikimlerde dolaşım giderek azalır ve minik yağ dokularının oluşmasına sebep olur! Hal böyleyken özellikle kalça ve bacaklarda istenilmeyen portakal kabuğu görüntüsü ortaya çıkmaktadır.

Ne Zaman Ortaya Çıkar?

1) Gelişim döneminde vakalarında % 12’de

2) Hamilelikte vakarın % 20′ si

3) Menopoz önce ve sonra vakarın % 25′ i

4) Tüm yaşlarda vakaların % 43′ ü olarak

5) Şişman, normal veya zayıf kadınlar eşit oranda selülitden etkilenirler

NELER SELÜLİT YAPAR?

  • Hormonlar

            Kadınlarda FSH (folikul uyarıcı hormon) hormonunun normalden fazla salgılanması veya tiroid hormonlarındaki bozukluk “selülite” davetiye çıkarıyor! Hormonal problemler yaşıyorsan veya ideal vücut ağırlığına sahip değilsen bu yolla maalesef hormonal dengeni bozup selülit artışına sebep oluyor olabilirsin!

Vücut ağırlığı normal seviyelerde olan bireylerin selülit problemi yaşaması ise; ergenlik, hamilelik ve menapoz döneminde de kadınların hormon dengesi değişimi veya farkında olmadan yapılan beslenme hatalarından kaynaklanmaktadır!

  • Genetik Etmenler!

            Eğer en yakın genetik kodlama kaynağı olan annende selülit varsa daha büyük bir risk altındasın! Ancak bu genetik mirası kaçınılmaz sonuç olarak görmemeli, her zaman savaşa hazır olmalısın!

  • Yaşam Şekli; Alkol,Sigara Kullanımın Nasıl?

            Dar kıyafetler, sık korse kullanımı kan dolaşımını engellediği için selüliti tetikleyen diğer faktörler arasındadır. Ayrıca alkol tüketiminin vücut yağ dokusunu artırtığından dolayı selülite doğrudan zemin hazırlamaktadır. Yoğun alkol tüketimiyle selülit problemi de artmaktadır. Alkollü içkilerle birlikte tüketilen yağlı yiyeceklerde durumu daha da kötü yapmaktadır. Bu nedenle, alkol tüketim sıklığını azaltmak veya miktarını kısıtlamalısınız. Bunun yanı sıra sigara kullanımı, pek çok konuda olduğu gibi bu konuda da olumsuz etki yaratır. Aşırı derecede sigara içmek vücuttaki oksijen oranını azaltacağı için dolaşım problemlerine neden olur ki bu da selülitin en önemli nedenlerinden biridir. Sigara ve alkol kullanan bayanlarda selülit görülme oranı kullanmayanlara oranla bir hayli yüksek. Hem sağlığını hem de kalp damar sistemini olumsuz etkileyecek bu kötü alışkanlıktan artık uzak durmalısın!

  • Hareketsiz Yaşam

            Selülitin kaynağı dolaşım problemi olduğu için özellikle bu bölgelerdeki kasların kullanılmaması ve hareketsizlik selülite sebep oluyor. Eğer hala hareketsiz yaşama devam ediyorsan selülitlerinin daha da artmasına sebep olunmaktadır. Bu nedenle en az haftada 3-4 kez 45-50 dakika yapılacak olan yürüyüşle selülitlere de elveda deme zamanı!

  • KAHVE GERÇEKTEN SELÜLİT YAPAR MI?

            Eğer bir besin ögesinin faydalı ya da zararlı olarak nitelendireceksek; dikkat etmemiz gereken 2 nokta var; tüketim miktarı ve tüketim şeklidir. Kafein tüketim miktarı da oldukça önemli. Yapılan son çalışmalar; şekersiz içeceklerle alınacak ılımlı kafeinin yararlı olduğunu, selülit oluşumuna neden olmadığını gösteriyor. Günlük orta düzey kafein alımı; 300 mg’ı geçmemelidir. Yani 2 fincan şekersiz türk kahvesi ve 2 kupa şekersiz çay içtiğimizde bu miktarı aşmaz. Aynı zamanda kafeinin yağ yakıcı etkisinden de yararlanmış oluruz. Ancak aşırı tüketimi vücutta su tutulmasına ve dolaşım bozukluğuna neden oluyor! Ayrıca aldığın kafein miktarı kadar, kafeini tükettiğin saat de önemlidir. Saat 17:00 den sonra kafein tüketimi istemiyoruz. Hem uyku kaliten hem de sağlıklı bir dolaşım sistemi için bu önemlidir. Bu saat aralığından sonra seçimini kafeinsiz kahveden yana kullanabilirsin.

  • YETERLİ VE DENGELİ BESLEN!

            Selülit oluşumunda; yağ içeriği ve kalorisi yüksek bir beslenme programının olumsuz etkileri tartışılmaz bir gerçektir. Böyle bir beslenme programı sonrası yağ dokusu ne kadar artarsa dolaşım problemi yaşama ve selülit oluşturma riski o kadar artacaktır. Bu nedenle yaşamın her anında olduğu gibi sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat etmelisiniz.

PEKİ, SELÜLİTLERDEN KURTULMAK İÇİN NE YAPMALIYIZ? 

  1. ADIM SAYINI ARTIR! SPOR YAP!

            Hepimizin ayrı bir bahanesi var. Kimi soğuk havaları bahane edip evden dışarı adım atmıyor, kimi bütün gün ofiste çalışmak zorunda ve ‘eve gelince yürüyüşe enerjim kalmıyor’ diyor. Ancak gün içinde her şeye ayırabildiğin vaktin bir bölümünü hafif bir fiziksel aktiviteye ayırabilirsin! Her gün 40-50 dk orta tempoda yürüyüş hayat boyu yapabileceğin çok faydalı bir spor alternatifiJ! Bu seni sadece selülitlerinden korumayacak; yaşam kaliteni arttıracak, birçok hastalıktan koruyacak ve mutluluk hormonu salgılamanı sağlayacaktır.

  • SU TÜKETİMİNİ ARTIR!

            Bol su içmek kan dolaşımının düzenlenmesini sağlıyor ve ödemin oluşmasını önlüyor. Ayrıca yağ hücrelerinin emilimini sağlamak gibi önemli bir rol de üstleniyor. Günde en az 2.5-3 litre su içmeye özen gösterin.

  • BESLENMENDE POSA (LİF) MİKTARINI ARTIR!

            Posa içeriği yüksek meyve ve sebzelerle diyetinin detoks kabiliyetini arttır! Renkli meyve tabakları hazırla; antioksidan kapasiteden faydalan, bu hem damarlarına iyi gelecek hem de selülit oluşumuna bu lezzetli yolla engel olacaksın!

  • KABIZLIK PROBLEMİ YAŞAMA!

            Kabızlık; metabolizmanın yavaşlamasına sebep olur, kan dolaşımını olumsuz etkiler, aynı zamanda toksinlerden arınmanı önler! Düzenli olarak probiyotik içeren besinlerle (süt, yoğurt, ayran, kefir) buna engel olabilirsin…

  • MAYDANOZ, BROKOLİ, KARNABAHAR VE PORTAKAL

            Zengin bir antioksidan olan C vitamini kolajen yapımında önemli bir rol oynuyor. Böylece deri altındaki bağ dokusunu güçlendiriyor. C vitamininden zengin olan brokoli, turunçgiller, maydanoz, yeşil biber ve karnabahar gibi sebze ve meyveler sofranızda bolca bulunsun. Örneğin, her sabah kahvaltıda bol miktarda maydanoz veya yeşil biber tüketebilirsiniz. Öğle ve akşam yemeklerinizde de C vitamininden zengin besinleri asla ihmal etmeyin. 

  • HAYVANSAL YAĞLARDAN ARIN! FAYDALI YAĞLAR TÜKET, DAMARLARINA DESTEK OL!

            Hayvansal yağlardan arındırılmış bir beslenme programı ile daha sağlıklı yağ alternatiflerini kullanmak; hem damar kaliteni arttırır, selülit oluşumuna engel olur hem de daha sağlıklı bir bedene ulaşmanı sağlamaktadır. Ceviz, fındık, keten tohumu, badem, avokado ve zeytinyağı gibi faydalı yağlarla damarlarınıza destek olabilirsiniz.

            Selülite engel olmak için; fiziksel aktiviteden sonra ilk değişikliği sofranda yapmalısın. Selülit oluşumunu önlemek veya var olan selülitlerinle vedalaşmak istiyorsan sağlıklı beslenme ve fiziksel aktiviteyi hayatının bir parçası haline getir ve hayal ettiğin bedene kavuşarak mutlu bir şekilde yaşayabilirsin.

Dyt. Tünay TUĞCAN

BESLENME VE DİYET UZMANI

Facebook
Twitter
LinkedIn