2020’DE YENİ UMUTLAR VE YENİ BİR BEDEN İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ

Picture of Dyt. Tünay Tuğcan
Dyt. Tünay Tuğcan

Bir yılı daha geride bırakırken yeni yılda yeni bir vücuda sahip olmak istiyorsanız beslenme alışkanlıklarınızı yenilemelisiniz. Bunun için, bu sene hedefiniz sağlıklı, enerjik, canlı, fit, formda olmaksa iyi bir yaşamı daha fazla ertelemeyin, harekete geçmenin tam zamanı!…

            Başarılı bir zayıflama programı için öncelikle dengeli beslenmeyi öğrenmeniz gerekiyor. Vücudunuzun ihtiyacı olan bütün besin öğeleri belirlenmeli, gerekli ölçümler-tahliller yapılmalı, diyet programınız ona göre, bireysel hazırlanmalı ve düzenli takip edilmelidir. Beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmek için kendinize zaman tanıyın ve sabırlı olun. Enerjinizi ve metabolizmanızı hızlandıran taktiklerle desteklenen bir sağlıklı beslenme programı ile sağlıklı yaşam şekline geçişiniz kolaylaşacaktır.

            Daha önce kilo vermek için denemediğiniz “diyet çeşidi” ya da bedeninize yapmadığınız işkence kalmamış olabilir. “Diyet” kelimesini özellikle tırnak işareti içerisine aldım çünkü, olaya “diyet” olarak yaklaşırsak bu bizi psikolojik olarak negatif etkileyerek, henüz başlamadan sıkılıp, hedefimize ulaşmadan vazgeçmiş olacağız. “Diyet” kelimesi çok yasakları barındıran bir kelime ve bu nedenle başarısız olmamıza neden olan bir olay. Bu nedenle olaya diyet olarak yaklaşmadan, her şeyi kararında az az yiyerek, porsiyon ayarlaması yaparak, hayatın zevklerinden çok fazla vazgeçmeyerek, sağlıklı beslenmeyi bir yaşam tarzı haline dönüştürüp, ancak bu şekilde istediğimiz sağlıklı bir bedene kavuşabiliriz.

            Öncelikle, neden zayıflamak istediğinizin cevabını bulmalısınız. İnsan zihni her şeyi yapabilir güçte. Karar verirsek ve zihnimizi ona odaklarsak, başarılı olmamamız söz konusu değildir. Bedeniniz direnirse, siz ondan daha dirençli olun, kontrol sizde olsun. Bunun için şimdiki yaşam şeklinizi gözden geçirin. Düzeltilmesi gereken alanları belirleyin, vazgeçemeyeceklerinizi ne kadar sınırlayabileceğiniz konusunda mantıklı ve kabul edilebilir hedeflere geçiniz.

2020 yılında yeni bir beden için aşağıdaki önerilere dikkat ediniz…

  • Vücudunuzu sevin ve kilo vermeye hemen şimdi karar verin!

            Konuştuğumuz sizin sağlığınız ve sizin hayatınız. Kendi bedeninde, kendini iyi, rahat ve fit hissetmek paha biçilemez bir duygudur. Ertelediğiniz her gün zaman kaybıdır. Duygularınızı, iştahınız ve yeme alışkanlıklarınızı kontrol etmekte zorlanırsanız mutlaka konusunda uzman bir diyetisyenden yardım alınız.

  • Öncelikle sağlıklı beslenmeye mutfağınızdan başlayınız!

             Mutfak sağlıklı beslenmenin başladığı yerdir. Alışverişinizden, pişirme araçlarınıza kadar sağlıklı olanları tercih etmeye başlayın. Örneğin bu sene kızartma tencerenizi mutfakta çok kullanmayacağınız bir yere kaldırın ve kendinize bir buharda pişirme cihazı alınız. Yine ızgara mutfağınızın bir parçası olmalı. Alışverişe tok çıkmak, abur cubur satın almanızı önler. Yeni yılın ilk alışkanlığı bu olmasını dilerim.

  • Daha fazla balık tüketiniz!

            Balığı sevsek bile tüketimini ihmal ettiğimiz bir besindir. Ya evde pişirmekten kaçıyoruz, ya da düzenli tüketmemek için başka bahaneler yaratıyoruz. Fakat omega-3 yağ asitlerinin düzenli alınmasının vücut ağırlığını korumada ve zayıflama da etkili olduğu bilinmektedir. Haftada 2-3 kez ızgara veya buharda balık tüketmek zayıflamanıza ve fit olmanıza yardımcıdır. Yalnız deniz kirliliğinden ötürü ağır metal alma riskini engellemek adına balıkların siyah etli kısımlarının tüketilmemesi gerekmektedir. Düzenli olarak balık tüketimi zayıflamak ve fit olmaya yardımcı olmasının yanında, omega-3 kaynağı olmasından dolayı, zeka gelişimini desteklemekte, kalp dostu ve kemikleri de güçlendirici etkisi olmakla birlikte sayısız faydaları bulunmaktadır.

  • Kahvaltınızda en az 20 gram protein alınız! 

Proteinin metabolizmanızı hızlandırdığı bir gerçek. Aynı zamanda kas yapımı, vücudun onarılması için de son derece önemli. Kahvaltı da protein ihtiyacınızın bir kısmını düzenli almak, gün içerisinde kendinizi daha enerjik hissetmenize yardımcı olacak. Bu nedenle kahvaltınızda süt ve süt grubundan; yoğurt, ayran, kefir veya yarım yağlı süt, et ve et grubundan; peynir, yumurta  gibi kaliteli protein kaynakları mutlaka yer almalıdır.

  • Pratik pişen sağlıklı yemek tarifleri öğreniniz!

Yemek pişirmek ve yemek için fazla vaktinizin olmadığı veya eve geç döneceğiniz günler için pratik pişirebileceğiniz ton balıklı salata, tam tahıllı ekmekle yapılmış peynirli ve marul, domates, salatalık gibi yeşilliklerle yapılmış bir sandviç, hellimli kepekli makarna veya 1 adet yumurta ile hazırlanmış omlet veya bol domatesli menemen gibi birkaç sağlıklı yemek tarifi öğreniniz. Bunun önemi ise eve yüksek kalorili fast-food gibi yiyecek siparişine karşı alınacak en büyük önlem olacaktır.

  • Baharatlara hayatınızda yer açınız!

       Acı kırmızı pul biber, karabiber gibi baharatların metabolizmayı hızlandırmaya, tarçının kan şekerini dengelemeye yardımcı olduğu biliniyor. Mutfağınızda gözünüzün önünde duracak bir baharatlık, daha fit bir yıl geçirmenize yardımcı olacaktır.

  • Her gün tam tahıllı besinlerin tüketimine özen gösteriniz!

            Basit karbonhidratlar kan şekerini hızla yükseltip hızla düşürtmektedir. Basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine kompleks karbonhidrat olan kuru baklagiller ve tam buğday / çavdar / yulaf ekmeği, esmer makarna, bulgur, kuru baklagiller (kuru fasulye, nohut, mercimek, kuru bakla, barbunya) gibi lifli besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir.

  • Taze sebze ve meyve tüketmek bizi hastalıklara karşı da koruyor!

            Günde en az 5, en fazla 9 porsiyon sebze ve meyve tüketmeliyiz. Bunun 3-4 porsiyonu meyve, 2-4 porsiyonu ise sebze olması gerekmektedir. Meyveleri, sıkarak suyunu içmek yerine, sadece meyve olarak yemek daha sağlıklıdır. Mevsimine göre, tüm sebzeleri tüketmeliyiz. Pişireceğiniz yemeğin, aşırı yağlı ve tuzlu olmamasına dikkat edin. Öğün aralarında, açlık hissettiğinizde ise, 1 porsiyon meyve tüketiniz. Sabah ve akşam yemeğinde, sebze yemeği ve salata ağırlıklı beslenme modelini benimseyiniz.

  • Öğün atlamamayı alışkanlık haline getiriniz! 

Keyifle yenecek bir yemek için her zaman vaktiniz olmalı. Bu kendinize verdiğiniz değeri de hissetmenizi sağlayacak. Aynı zamanda düzenli beslenme; kan şekerinizin daha dengeli olmasını sağlayarak ani acıkmaları ve tatlı krizlerini önleyecektir.

Herkesin yeni yılını kutlarken, sevdiklerinizle birlikte sağlıklı, mutlu, huzurlu ve fit bir beden diliyorum….

Facebook
Twitter
LinkedIn